Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

¿Qué es el MercèDansa?


L’any 1992, a la convocatòria de l’Ajuntament de Barcelona anomenada Fes-te teva la Mercè, l’Esbart Català de Dansaires presentà el projecte d’una Mostra de danses tradicionals catalanes.  Aquesta convocatòria premiava, de forma no remunerada, la millor iniciativa festiva dels ciutadans respecte la qual l’Ajuntament de Barcelona es comprometia a organitzar-la a la programació d’actes de la següent festa major. 

La proposta presentada per l’Esbart Català de Dansaires i premiada en la convocatòria de 1992, consisteix en organitzar una mostra de danses tradicionals catalanes que siguin ballades per les persones que ho fan habitualment a les festes de la seva localitat.

Es proposa convidar els balladors de set pobles de Catalunya.  Els criteris de selecció que determinen cada any la tria dels convidats són:
  • Dispersió geogràfica dels pobles convidats per evitar la concentració en una mateixa zona geogràfica o conjunt de comarques.
  • La varietat de les danses, sigui en els aspectes coreogràfics, musicals, de funció, de vestuari, en els balladors, etc. 
  • La bona execució dels balladors. 
  • La varietat en el vestuari o altres elements i la seva cura.  Cal tenir present, però, que en alguns casos els balladors porten indumentària de carrer. 
  • La raresa de la dansa, sigui per la forma, per qui la balla, etc. 
  • La cura i el rigor en l’acompanyament musical. 
Llevat d’aquests criteris, no existeix cap altra restricció a l’hora d’escollir les localitats que es conviden. 

Al ser incorporada a la programació de les Festes de la Mercè1993, la Mostrade danses tradicionals catalanes, passa a denominar-se MercèDansa, creant-se un nou espai amb aquest nom dedicat a la dansa tradicional. 

Ja amb aquest nom, per les Festes dela Mercè de l’any 1993, el MercèDansa s’estructura de la manera següent:
  • Matí 11 h. al Pla de la Seu: Mostra de danses tradicionals catalanes.
  • Tarda 19’30 h. a la plaça de Sant Jaume: Cloenda del MercèDansa.
La Mostra de danses tradicionals catalanes té dues parts: la primera, de Mostra pròpiament dita, en la que els grups de balladors dels municipis convidats ballen els seus balls l’un darrera l’altre, i la segona en la que es repeteixen íntegrament o parcial algunes de les danses d’aquest any o d’anys anteriors per tal que el públic assistent també pugui participar ballant una estona.

A partir de 1997, al final de la Cloenda del MercèDansa s’hi afegeix l’activitat anomenada El Galop de la Mercè.  El Galop de la Mercè és una activitat participativa per tot el públic que es troba en aquell moment a la plaça de Sant Jaume i en la que també prenen part els balladors que han participat al MercèDansa.  L’any 1998 per El Galop de la Mercè s’estrena el pasdoble composat per Jesús Ventura per aquesta activitat. 

L’any 1997 es crea un nou acte dedicat a la dansa tradicional.  Amb el nom d’El Matí Bastoner s’organitza tot un seguit d’activitats amb les colles bastoneres de Barcelona com a protagonistes. El Matí Bastoner s’estructura en:
  • Matí, 11 h. Inici del Matí Bastoner amb una ballada de lluïment a la plaça de Sant Jaume, Reial o altra.  
  • Migdia 12 h. Cercavila de colles bastoneres.
  • Migdia 13 h. Final del Matí Bastoner amb una ballada de lluïment a la plaça de Catalunya, plaça del Rei o altra. 
Des de 1998, i a poc a poc, el MercèDansa s’amplia acollint danses ballades a la conca mediterrània que són convidats per l’Ajuntament de Barcelona a les activitats del Mercè Mediterrània.  Amb aquesta nova incorporació neix el MercèDansa Mediterrània pel qual han passat balls i danses que es ballen al voltant de la mediterrània: de Grècia a Occitània, d’Alacant a Gènova.

Entre 2002 i 2007, l’Ajuntament de Barcelona posa especial atenció en convidar grups de cultura popular i de balladors de determinades comarques catalanes.  L’any 2002 s’escull la comarca del Garraf, l’any 2003 les comarques del Vallès Oriental i Occidental,  l’any 2004, amb motiu de l’Any Dalí les de l’Alt i Baix Empordà, l’any 2005 les comarques de la Catalunya Nord, al 2006 les comarques de Ponent: Segrià, Ribagorça, etc., i al 2007 la propera comarca del Maresme sota el lema de la Mercè i el Mar. 

A les Festes de la Mercè2008, amb motiu del Centenari de la fundació, l’Esbart Català de Dansaires, i a proposta de l’entitat l’Ajuntament de Barcelona, conviden balls i danses que tenen relació amb la història de l’entitat. Per l’any 2009 es dóna preferència als balls i danses de Carnaval amb motiu de celebrar-se el 150è aniversari dels Gegants de Carnaval de la Casa de la Caritat de Barcelona.  Del Francolí al Llobregat és el nom que  adopta el conjunt de grups del MercèDansa 2010 i per l’any 2011 Ballant, ballant, el calendari va endavant! amb un repàs al calendari festiu de Catalunya a través de diferents balls que es ballen en les festes al llarg del calendari festiu de Catalunya. 

Per l’any 2012, vintè aniversari del MercèDansa, s’escullen balls i danses que siguin gairebé únics a Catalunya o que tinguin un element molt destacat que els caracteritzi.  Es compta també amb la participació dels balladors i balladores de Bétera (València), que formen part del Grup Aljama,  per ballar les danses de la seva festa.  L’any 2013, els protagonistes són les danses que es ballen amb algun estri o altre objecte. 

A més de coordinar els actes de la programació MercèDansa, l’Esbart Català de Dansaires ha coordinat diversos anys els grups de balladors que participen en els actes de la programació MercèDansa Mediterrània i del Matí Bastoner.  

Lun
Mar
Mié
Jue
Vie
Sáb
Dom
1
2
3
Mostra de Dracs i Bèsties de foc amb l’exposició dels Cavallets petits. a Born Centre de Cultura i Memòria,Del dimarts 3 a diumenge 22, de 10 a 20 h (dilluns tancat).
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
Exposició del Seguici Popular amb la mostra dels Cavallets Cotoners de Barcelona. a Palau de la Virreina,De dissabte 14 a dilluns 24, de 10 a 20 h
15
16
17
18
19
20
SEGUICI INAUGURAL amb la participació dels Cavallets Cotoners de Barcelona. a Palau de la Virreina a plaça de Sant Jaume.,19 h
TOC D’INICI a Plaça Sant Jaume,
21
MERCÈDANSA a Avinguda de la Catedral,11 h
ASSOCIA’T A LA FESTA! Taller de danses tradicionals per a famílies amb la participació de les seccions Infantil i Juvenil a Parc de la Ciutadella.,
MATÍ BASTONER amb la participació de les colles bastoneres a Passeig de Gràcia ,10h
22
BALLADA D’ESBARTS BARCELONINS a Plaça Reial,18:15h
23
24
ANADA A OFICI amb participació dels Cavallets Cotoners de Barcelona. a ,
SEGUICI DE LA MERCÈ amb la participació dels Cavallets Cotoners de Barcelona. a plaça de la Mercè, Ample, Regomir, Ciutat, plaça Sant Jaume, Ferran, La Rambla fins la Virreina. ,
CAVALCADA DE LA MERCÈ amb els Cavallets Cotoners i els Cavallets petits. a ,18h
25
26
27
28
29
30

  • Exposició del Seguici Popular amb la mostra dels Cavallets Cotoners de Barcelona.

    Lugar: Palau de la Virreina
    Fecha: 14-09-2024, De dissabte 14 a dilluns 24, de 10 a 20 h

  • SEGUICI INAUGURAL amb la participació dels Cavallets Cotoners de Barcelona.

    Lugar: Palau de la Virreina a plaça de Sant Jaume.
    Fecha: 20-09-2024, 19 h

Segueix-nos a